Szklanka blog

Blog o urządzeniu profesjonalnej kuchni


Sierpień 02, 2019

Mata silikonowa czy stolnica? Co lepsze do wykonywania ciast?

4bbc06cea348586d21cd7aa780ea3fed61b29533Każdy kucharz, nawet ten jedynie domowy doskonale wie, jak bardzo ważne w kuchni są dodatki i akcesoria, które umożliwiają wykonywanie poszczególnych potraw. Jednym z takich niezbędnych przyrządów jest stolnica, która umożliwia wykonywania masy na ciasta. Ostatnimi czasy pojawił się jednak konkurent dla stolnicy, czyli maty silikonowe. Które z tych rozwiązań jest lepsze?

Charakterystyka obu rozwiązań

Mata silikonowa ze sklepu technica to bardzo cienka silikonowa powłoka, którą można położyć właściwie na każdej płaskiej powierzchni. Stolnica natomiast to bardzo gruba, ciężka, lecz także stabilna płyta drewniana.
Dzięki swojej masie i wynikającej z niej stabilności stolnica cechuje się ogromną wygodą i bezpieczeństwem wykonywania pracy. Niestety jest duża i ciężka, a to często uniemożliwia wykorzystywanie jej w małych kuchniach. Mata silikonowa jest natomiast bardzo cienka, mała i niezbyt intuicyjna dla kogoś, kto całe życie pracował na stolnicy. Jest za to bardzo mała, łatwo się ją czyści, a po skończonej pracy można ją wręcz zwinąć w rulon i schować do szuflady. Jest zatem stworzona do pracy w warunkach, gdy nie ma dość miejsca na pełnowymiarową stolnicę.
I takim właśnie kryteriami powinno się wybierać pomiędzy tymi dwoma rozwiązaniami.